Kudzutest: EcoEgg

13-04-2021 - Millie Hemelsoen

Ons testpanel onderwierp de EcoEgg wasbal aan een uitgebreide test. Hier kun je hun bevindingen terugvinden. Wat blijkt? Het gebruik van de EcoEgg is een eitje!

"Een EcoEgg winnen om te testen duwde mij over de drempel. Het leek wel kerst toen de postbode een onverwacht grote doos afleverde. Wat is 'ie groot, een EcoEgg! Tenminste, in verhouding met een doorsnee wasbolletje. Ooit (weet je nog?!), was dat een enorme innovatie en waren veel mensen huiverig om een plastic bolletje in de trommel van de wasmachine te gooien. Dezelfde twijfel ervoer ik, nadat ik de EcoEgg had klaargemaakt voor eerste gebruik. Mijn eerste was was een 'gewone was', gewoon is in mijn terminologie: een bonte was op het Eco-programma van mijn wasmachine. De was kwam een goed uit, schoon, maar ik miste de subtiele geur van mijn oude wasmiddel."
 
"We zijn vooral fan van het gebruiksgemak: geen over- of onderdosering van wasmiddel (en dus ook minder verspilling) omdat je de gevulde EcoEgg telkens in zijn geheel in je trommel legt, geen plastic verpakkingen zoals bij vloeibaar wasmiddel en een heel redelijke prijs als je de vergelijking per wasbeurt maakt. De was lijkt ook zachter uit onze machine te komen (wij hebben geen droogtrommel)."
 
"Het is een van de weinige eco-innovaties die mijn vrouw de afgelopen tijd geïntroduceerd heeft die ik begrijp en waarvan ik het nut inzie."
 
"Super handig ei om gewoon mee in de was te gooien, het werkt beste als de machine niet te vol gepropt is. Enkele pittige vlekken (vetvlekken van eten en groen-zwarte van buitenspelen) gingen er niet in de eerste wasbeurt uit, maar ook met m'n normale wasmiddel heb ik dat vaak. Dus dan even met wat vlekkenmiddel en dan ging dat even vlot als met m'n vloeibaar wasmiddel eruit.
De was ruikt altijd lekker fris zonder te felle geuren, zalig."


Eerste indruk:

  • handig formaat
  • lekkere, niet te overheersende geur
  • ziet er leuk uit

Pluspunten:

  • subtiele geur (lentebloesem)
  • geen onder of overdosering mogelijk
  • goedkoop
  • frisse was (ook bij parfumvrije versie)
  • ook chloorgeur verdwijnt na het wassen
  • geen afval
  • afvoerwater kan dienen voor planten
  • groot gebruiksgemak
  • zachtere was
  • hetzelfde resultaat bij gebruik op verschillende temperaturen

Minpunten:

  • echt vuile was wordt niet proper bij eerste wasbeurt
  • de wasmachine kan niet helemaal vol omdat de wasbal wat plaats nodig heeft om te bewegen
  • voor witte was is de drempel groter om de ecoegg te gebruiken
Millie Hemelsoen

Millie Hemelsoen

Millie richtte in 2009 Kudzu op en sindsdien zorgt ze ervoor alsof het haar kindje is.

Haar hobby's zijn fotografie, reizen en leuke uitstapjes maken met haar gezin.

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques