Zero Waste Talk - Deel 3: Afvalvrij wassen, of wassen met ballen en noten

21-04-2017 - Helga Geudens

Misschien heb je niet het idee dat je veel afval produceert wanneer je “snel even een wasje draait”. Misschien kies je al voor een ecologisch wasproduct en voor navulverpakkingen en dan ben je natuurlijk al een heel eind op weg! Want in tegenstelling tot klassieke wasmiddelen bevatten ecologische producten voornamelijk wasactieve stoffen op basis van afbreekbare, plantaardige grondstoffen en worden er geen chemische ontharders, artificiële parfums, optische witmakers, vergrauwingsremmers of andere producten aan toegevoegd waar je wel héél bleek van uitslaat als je hun precieze samenstelling en werking kent. Een ecologisch wasproduct betekent dus sowieso gezondere oppervlaktewateren en minder werk voor de waterzuiveringsinstallaties. Check!

Maar alles kan beter en groener dan groen. Of witter dan wit, in dit geval. 

Stap 1: minder wassen. Het bespaart niet alleen water, tijd en elektriciteit, maar verlengt ook de levensduur en de originele kleur van je kleding. Of: wit blijft dus langer... wit.

Klinkt eenvoudig, maar minder wassen is misschien nog het allermoeilijkste van de hele zero waste wassen trip. We zijn aardig gewend om elke vlek of elk geurtje meteen richting wasmachine te sturen. Maar een paar eenvoudige handelingen halveren de berg was in no time. Een scenario: net een vers shirt aan en meteen op gemorst? Was enkel de vlek even met de hand uit, als je er snel bij bent volstaat water en even stevig wrijven soms al. Een ander scenario: net een vers shirt aan en meteen stevig in gezweet tijdens een oei-overslapen-fietstocht naar school of het werk? Laat je shirt enkele uren uitwaaien aan de waslijn en het is weer okselfrisklaar voor de volgende fietstocht. Hetzelfde verhaal voor de badhanddoek of de dekbedovertrek. Iedereen schept graag eens een luchtje, ook zij.

Voilà, vanaf nu wordt het alleen maar makkelijker. Want vanaf nu gaat het alleen nog maar over noten en ballen. 

Wasnoten

Laten we met de noten beginnen. Want die waren er het eerst. Al duizenden jaren worden ze gebruikt als wasmiddel, recht uit de natuur. Wasnoten zijn namelijk de gedroogde vruchten van de zeepnotenboom. Nee, dat is geen sprookje. De zeepnotenboom of Sapindus groeit welig in India en Nepal, waar het vruchtvlees niet alleen gebruikt wordt ter behandeling van verkoudheid, puisten en misselijkheid (om maar enkele te noemen), maar waar het ook al sinds mensenheugenis wordt gedroogd om mee te wassen. De was- of zeepnoot bevat namelijk zowat 15% saponinen en werkt daarmee als een soort zeep in contact met water. Het effect? Effectief! Kleuren blijven, vlekken verdwijnen. Witte was, gekleurde was, 30°, 60°, de wasnoten doen het altijd goed. Geur geven ze niet af, dus snuif je graag een vleug salie, rode mandarijn of Spaanse marjolein, dan volstaan enkele druppeltjes etherische olie in het wasverzachterbakje. De wasnoten zelf stop je mee in de wastrommel in een klein biokatoenen zakje dat je in de grote wasnotenzak vindt. Met 300 gram wasnoten zit je goed voor 100 wasjes, dat is omgerekend 8 eurocent per wasbeurt. Koop je meteen 1 kg, dan kan je je wasmachine wel 330 keer laten draaien, aan 5 eurocent per beurt. En daarmee zijn de wasnoten niet alleen heel erg ecologisch maar ook nog eens bijzonder economisch. En de gebruikte wasnoten? Die kunnen bij het compost, in de plantenbak of gewoon in de tuin. Terug naar moeder aarde, cirkel rond!

Tijd voor de ballen dan. Wasballen, meer bepaald. Daar halen we even wat fysica en chemie bij. Niet de chemie van petrochemicaliën, bleekmiddelen of ammonia, daar vind je geen nanogram van terug in de EcoEgg wasbal. Maar wel van minerale (toermalijn keramische) pellets die de zuurstofmoleculen in het water ioniseren zodat ze vervolgens diep in het textiel kunnen doordringen om het vuil te doen verdwijnen. Klinkt misschien mysterieus, de kern is: het werkt doeltreffend! Omdat de ph-waarde van het water in de wasmachine verandert, verzacht het meteen ook je was. Geen extra wasverzachter nodig dus. En nog meer goed nieuws: omdat de wasbal geen zeep bevat, laat hij ook nauwelijks residu achter, wat ook betekent dat de spoeltijd aanzienlijk verkort kan worden, wat dan weer wil zeggen: minder water- en energieverbruik. 

EcoEgg wasballen

De EcoEgg wasbal kan je zowel in de wasmachine gebruiken als voor handwas, dus ook op vakantie of voor die eenzame vlek op dat verder propere shirt van daarnet is de bal een handig ding in het zero waste leven.

EcoEggs bestaan zonder of met (subtiele bloesem)geur, de bedenkers dachten werkelijk aan alles. Wat nog?  De wasbal is dermatologisch getest en 100% hypoallergeen bevonden, dus ook geschikt voor (erg) gevoelige huid, zoals de babyhuid. 

Qua kostprijs kan ie tippen aan de wasnoten: koop je een bal die 210 wasbeurten mee gaat, dan betaal je nauwelijks 7 eurocent per wasbeurt (los van water- en elektriciteitsverbruik, natuurlijk). Na 210 wasbeurten hervul je de bal met nieuwe pellets en jupla, je kan weer er 210 keer tegenaan gaan. 

En als toetje: alle onderdelen van de wasbal zijn van 100% recycleerbaar materiaal!

Dan is er natuurlijk nog het doe-het-zelven. Want ook door zelf wasmiddel te maken, was je veel afvalarmer. Hoe verrassend eenvoudig het is, legt onze DIY-queen Kelly Eeckhaut je met plezier uit in deze blogpost.

Was je kleren in onschuld, was zero waste!

Helga Geudens

Helga Geudens

Helga Geudens is groen van geest en zot van schrijven. Ze leeft deeltijds en zero waste in een yurt, waar ze woorden vangt, zin zoekt en zin vindt met de wijsheid van de natuur als kompas.

http://www.helgageudens.be

Recente blogposts

Naar buiten aan tafel: tips om de tafel buiten te dekken

De zomer is niet alleen het perfecte seizoen om meer buiten te spelen, maar ook om buiten te tafelen. Een gezellig dinertje met z’n tweetjes op het terras of een barbecue met vrienden en familie in de tuin? De juiste producten kunnen het (eco) verschil maken. Wij verzamelden de mooiste eyecatchers om je tafel buiten te dekken met duurzame, kwalitatieve producten.

Meer lezen

Van bellenblazen tot zwemluiers: de musthaves voor buiten spelen en op reis

Haaa, de zomer! Het seizoen bij uitstek om te reizen én om (nog) meer buiten te zijn. Grijp jij ook elke kans om naar buiten te gaan? Wij hebben enkele tips verzameld die onderweg zijn en buiten spelen nog leuker maken. Voor jong en minder jong, van ecologisch buitenspeelgoed tot handige spullen voor je dagje buiten.

 

Meer lezen

Van anti-tekenspray tot natuurlijke zonnecrème: 15 tips om je huid te beschermen tijdens de zomer

Tijdens de zomermaanden heeft onze huid het hard te verduren. Beestjes die bijten, de (buitenlandse ;-)) zon die zich laat zien, wondjes die we oplopen tijdens avonturen met blote benen en armen, …  Trek je eropuit en wil je je huid beschermen? We maken je graag wegwijs in een selectie natuurlijke huidproducten om je huid te beschermen zonder zorgen.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques